Kabelski pojmovnik - najvažniji pojmovi i pomoć pri razumijevanju

Zamislite situaciju! Dobili ste novi elektronski uređaj i želite što prije pretvoriti stari sobni televizor u kućno kino, a vaš novi laptop, tablet ili mobitel poslužit će vam kao uređaj za reprodukciju. 

Sve što trebate je povezati TV i vaš novi elektronski uređaj, pa krenimo!

Za početak, trebat će vam priključci i konektori. Srećom, danas većina uređaja dolazi s velikim brojem kabela i priključaka, koji često ne rade ništa drugo osim što vas bune ;)

Kako bi uspješno spojili uređaje i konačno uživali u vašem malom improviziranom kućnom kinu trebate znati sve o konektorima, činčevima i utorima.

Ali vi ste slobodni umjetnik i veliki romantičar, što vi znate o kabelima, propusnosti i grafičkim karticama... Radije ćete pozvati majstora ili zvati susjeda u pomoć.

No, uvjeravamo vas kako nema mjesta za paniku, jer smo za vas pripremili “kabelski pojmovnik” - vaš mali vodič u svijetu kabela.

 

HDMI - kabel za prijenos digitalnog audio-video signala 

HDMI (High-Definition Multimedia Interface), je kabel koji se koristi za spajanje HD (High Definition) uređaja, novijih televizora, digitalnih TV prijemnika i Blue-ray playera. HDMI odlikuje visok nivo propusnosti što mu omogućuje glatku reprodukciju najzahtjevnijih 1080p materijala.

Ovakva vrsta kabela bez kompresije reproducira višekanalne audio zapise, a zahvaljujući digitalnom prijenosu ne gubi kvalitetu u pretvaranju analognog signala u digitalni pa su kvaliteta slike i zvuka na najvišem nivou. Nove verzije HDMI kabela dolaze s mogućnošću obostrane komunikacije što dodatno olakšava povezivanje kod prijenosa audio zapisa i mrežnih podataka.

Kada je u pitanju kvaliteta slike i zvuka nema razlike kod vrsta HDMI kabela. Jedino na što se isplati obratiti pozornost su dodatni certifikati koje pojedini kabeli posjeduju.

Na primjer, oznake

  • High Speed HDMI i
  • High Speed HDMI with Ethernet

osigurat će vam potrebnu propusnost za 1080p/4K/3D sliku i kanalni zvuk do 7.1 inačice.

 

DisplayPort - digitalni interface za prijenos slike i zvuka

DisplayPort razvijen je od strane VESA-e (Video Electronics Standards Association). Primarno se koristio za povezivanje video izvora s uređajem za reprodukciju npr. monitora računala, ali se može koristiti i kod prijenosa zvuka i drugih podataka.

Preko odgovarajućih adaptera i kabela DisplayPort je kompatibilan s VGA, DVI i HDMI konektorima. Zavisno od uređaja na kojem ga koristite, DisplayPort kabel dolazi u mini i micro varijanti.

 

DVI - vrsta kabela za PC monitore

Ova vrsta kabela, prvotno namijenjena ekranima računala, ovisno od varijante može prenositi i digitalni i analogni signal. DVI (Digital Visual Interface), priključak nalazi se na skoro svim novim grafičkim karticama i većini novijih monitora. DVI konektori dolaze u nekoliko jako sličnih ali opet različitih varijanti. Razlike postoje kako bi onemogućile onog tko ga koristi da pogrešno prevodi analogni signal u digitalni. Tri najbitnije vrste konektora su:

  • DVI-I (DVI-Integrated). Varijanta DVI koja može prenositi analogni i digitalni signal. Priključci na grafičkim karticama su gotovo uvijek DVI-I. Pomoću adaptera taj signal možete konvertirati u VGA.
  • DVI-D (DVI-Digital). Ova vrsta DVI prenosi samo digitalni signal. Signal iz DVI-D kabela se može pomoću adaptera pretvoriti u HDMI, a onda spojiti npr. televizor i računalo.
  • DVI-A (DVI-Analog). Ova vrsta, pogađate, prenosi samo analogni signal. DVI-A se koristeći adapter može pretvoriti u VGA priključak koji također prenosi samo analogni signal.

 

VGA - kabel koji prenosi analogni signal

Ovaj kabel poznat je i kao D-Sub 15, a zapravo se radi o klasičnom kabelu za PC monitore koji prenosi isključivo analogni video signal. Koristi se već dugi niz godina, a još uvijek barem polovina novih monitora dolazi s ovakvim priključkom.

Zbog nedovoljne propusnosti analogna tehnologija se lagano napušta, a time i VGA kabel odlazi u povijest. U vremenu kada snimamo 4K videozapise bitno je da se takav materijal može prikazati kvalitetno. VGA je svoju zamjenu našao u HDMI i DVI-D kabelima.

 

Component kabel - prijenos analognog video signala

Oblikom i strukturom neodoljivo podsjeća na činč kabel ali s drugačijim bojama (crveni, plavi, zeleni), i različitim funkcijama.

Koristi se za kvalitetan prijenos analognog video signala i rastavljen je na tri komponente, otud mu dolazi i ime. Komponentni kabel koristi se kod TV prijemnika, DVD-a, satelitskih prijemnika i HD DVD playera

 

S/PDIF kabel - standardni digitalni audio format za prijenos zvuka između kućnih uređaja

Sony/Philips Digital Interface kabel je zapravo digitalni audio format koji se koristi za prijenos optičkog audio signala između kućnih uređaja. S/PDIF se proizvodi u dva oblika i to:

  • Toslink. Digitalni optički audio kabel za prijenos digitalnog audio signala. Često ih viđamo na kućnim uređajima kao što su Hi-Fi pojačala, noviji modeli televizora, računalne zvučne kartice ili konzole za video igre.
  • Digital Coaxial. Svrha je ista kao kod Toslink kabela, ali umjesto optičke tehnologije koristi koaksijalni kabel s RCA konektorom. Kod Digital Coaxial kabela RCA konektori su obojeni narančasto.

Nadamo se kako smo vam barem malo pomogli u raspetljavanju nedoumica, a da se ubuduće ne bi spoticali na spetljane kabele preporučujemo vam kabelsku namatalicu.

Toliko o kabelima od nas, za sad. Za kraj, recimo još kako vas u našem web shopu čekaju različite vrste kabela, pa slobodno razgledajte.

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.